Til hovedsidenRetur

 

Knudstrupgård

Soren Ilsoe3.JPG (14048 bytes)

 

Velkommen til min hjemmeside

Her fortælles om årets gang på et landbrug på Midtsjælland imellem Ringsted og Sorø.

Jeg er født i 1959, gift med Minna og har døtrene Mette og Maria.

Jeg har tidligere arbejdet med IT. Den første PC blev anskaffet i 1984 til en pris af 19.990,- kr excl. moms! Den havde ingen harddisk, men to floppydiskdrev på hver 0,36 Mb! Skærmen var ikke i farver - men dog med et grønligt skær.... Den interne hukommelse husker jeg ikke helt, men er ret sikker på, at den var under 1 Mb. Siden kom der en harddisk i maskinen. Det gav den enorme lagerplads af hele 10 Mb (0,01 Gb !!!!).

Det førte efterhånden til en sideløbende aktivitet med salg og udvikling af software til landbruget. Men landbruget var vist ikke helt klar til PC'ere og IT endnu! Det var meget svært at få gang i markedet, og det var typisk frontløberne - de fremsynede landmænd - der investerede i EDB. Det store flertal kunne ikke rigtigt se, hvorfor man havde behov for management og styring........ (Hvor er de henne i dag?).

Det var en spændende tid, som dog krævede mere og mere engagement. Og det var ikke helt det, som jeg gerne ville. Jeg ville også gerne være praktisk landmand og få frisk luft og følge naturens gang. Som nævnt, havde jeg sideløbende også gang i praktisk landbrug i et I/S sammen med min far, som havde været forpagter på Knudstrupgård siden 1964. I 1987 gik vi sammen i et I/S om maskiner og drift af jorden.

I 1995 ville ejerne sælge gården, og jeg tog springet og købte gården med 116 Ha til overtagelse i januar 1996. Senere valgte jeg at koncentrere mig helt og holdent om landbruget, og trak mig helt ud af edb aktiviteterne. En af de bedste beslutninger, jeg nogensinde har truffet! Det gav luft og et farvel til en verden, der efterhånden var blevet et liv med evige opdateringer og teknik der burde virke, men som sjældent gjorde det i praksis.... I landbruget er der kontakt med naturen og årets gang og variationer. Det er udfordrende og afvekslende og så er det herligt kontant: man kan se resultatet af sin indsats. Det er spændende at eksperimentere og udvikle dyrkningsteknikker, og hvert år byder på nye vejrmæssige og dyrkningsmæssige problemer og glæder. Og så er det betydeligt sundere for helbredet - jeg er helt sikker på, at jeg ville have vejet masser af kilo ekstra, hvis jeg udelukkende havde været beskæftige med it i dag.

Siden har vi drevet den og forpagtninger med ialt ca. 250 ha som ren planteavl.

Der havde ikke været investeret i gården i ca. 50 år! Den har kun været vedligeholdt. Det giver selvsagt et stort investeringsbehov!

Indtil videre har der været bygget tørreri, kornlager, stålsilo, lagt nyt tag på laden, moderniseret indvendig i to udlejningshuse og en forhenværende kostald er totalt ombygget til maskinhus. Og stuehuset mangler meget endnu. Og maskinerne skal også gerne holdes up to date.

 

Hjemmesiden

Det startede egentlig lidt for sjov. Jeg har været med på internettet siden det startede med modemopkobling, hvor jeg ringede til en IBM server i udlandet, og koblede på med en transmissionshastighed der i dag virker som stenalderniveau......

Så hvorfor ikke lave en hjemmeside, da det blev muligt. Og hvorfor ikke fortælle lidt om landbrug? Der fandtes nemlig stort set intet om landbrug på nettet i starten af 90'erne. Det var en sensation, hvis man fandt en hjemmeside i USA med landbrugsstof. Så siden 1997 har den været vedligeholdt, og jeg har nægtet at lade den lide "opdateringsdøden". Den opleves nemlig meget ofte: nemlig en kæmpemæssig stor begejstring i starten, og nogle få uger eller måneder senere, sker der ikke mere.....

Jeg har villet være med til at skabe en mulighed for, at andre landmænd kan se, hvad jeg eksperimenterer med i det omfang tiden tillader det.  Men det er også vigtigt, at andre erhvervsgrupper og privatpersoner kan få mulighed for at læse, hvad der egentlig rører sig i et landbrug. Ofte får man det indtryk, at det kun er pressen, der fortæller om landbrug i Danmark. Og det er meget sjældent særligt uddybende eller seriøst, fordi også her er det de få negative historierder sælger forsider.

Jeg følger en række landbrugssider i Danmark og udlandet. Det er meget interessant for mig at læse, hvorledes afgrøderne udvikles og arbejdet forløber andre steder.

Jeg håber derfor, at andre også kan have glæde af at følge disse sider...........

 

 

Til hovedsidenRetur