Forskelle og observationer (For nemheds skyld er Reduceret jordbearbejdning i det følgende omtalt som: R-J) |
En omvendt situation..... (26.04.2001
I efteråret var planterne i de områder der var etableret uden pløjning lysere end i de pløjede arealer. En overgang var der markant forskel, og det var mest udbredt, hvor der lå meget halm. Planterne i det pløjede, fik glæde af den mineralisering, som fandt sted i efteråret. Men nu er situationen vendt! Jeg havde nok forventet, at det ville blive udlignet, men i stedet er det nu omvendt: den del af marken der er etableret uden pløjning, er nu mørkest! Forskellen er ikke meget kraftig, men den er dog til stede, hvilket kan ses på billedet.
Generelt er mine hvedemarker meget lyse. Det skyldes tilbageholdenhed med tilførsel af kvælstof. For at sikre kvælstof senere i vækstsæsonen, startes hveden forsigtigt op i starten. Det reducerer tendensen til lejesæd og svampetryk, og giver en mindre halmmængde (at snitte) til høst Desuden bremses udviklingen af de mindste sideskud, så de ikke følger med op, og stjæler næring uden af producere kerner.
(klik for forstørrelse)
Opgravede og renvaskede planter fra hver sin side af ovennævnte skillelinie. Jeg havde ikke forventet at kunne observere forskel i rodudviklingen på nuværende tidspunkt, men det er tilfældet: planter fra området uden pløjning har et kraftigere og mere udbredt rodnet. Da planterne blev vasket, var der tydeligvis mere jord der hang i rødderne i R-J planterne. Det bliver spændende af følge rodudviklingen i sæsonen, og angreb af gold- og knækkefodssyge (det er jo en 3.års mark).
(klik for forstørrelse)
Væksten begynder (01.04.2001)
Bæreevne og dræningseffekt (19.3.2001)
Planteudvikling ved vintertide
sortsforskelle og såmetoder, 26.12.2000