Lemken Thorit

 

Til hovedsidenRetur(Klik på illustrationerne for forstørrelse)

16. november 2004

 

thorit-03-i.JPG (16089 bytes) Info om mine erfaringer med den nye Lemken Thorit 8

Lemken er for førende på plovmarkedet til at de virkelig gør noget for markedsføringen af deres redskaber til pløjefri dyrkning! Så jeg har måttet vente med spænding på at få en Thorit 8 harve hjem fra Tyskland i tide til at teste den her i efteråret.

En 3-bullet liftophængt model med 4 tænder/m arbejdsbredde i stedet for Smaragdens 2,3 tænder/m arbejdsbredde.

Modellen byder på flere blandetallerkener, efterharve og dobbelt pakvalse og mulighed for flere forskellige tænder til både fuld gennemskæring og smallere tænder til dybere bearbejdning.

Modellen efterkommer mine ønsker til et endnu bedre "halmmanagement" med bedre indarbejdning og en helt jævn, pakket overflade samt en nem håndtering uden stor venderadius.

thorit-04-i.JPG (20421 bytes) Kraftige stenudløsere er et must på stenholdige jordtyper. Med hastigheder på 12-14 km/t er det nødvendigt, hvis der rammes større sten. Modellen fås også uden udløsere.
thorit-06-i.JPG (30722 bytes) Her ses arbejdet i en mark med hvedestub, hvor halmen er snittet. Der arbejdes øverligt med ca. 5 cm arbejdsdybde. Halmen indarbejdes effektivt, og marken er jævnet af og pakket.
thorit-10-i.JPG (24015 bytes) Arbejdet i en hvedestub med snittet halm. Marken har tidligere været harvet øverligt. Inden såning harves i ca. 10 cm dybde.
thorit-09-i.JPG (29426 bytes) Her ses resultatet. I venstre side ses jordoverfalden inden såning, og i højre side er der sået. Der er ikke meget halm tilbage i overfladen til at genere såningen og jordmidlernes effekt.
thorit-01-i.JPG (33170 bytes) Her ses marken efter såning.
thorit-02-i.JPG (23738 bytes) Her ses de fremspirende planter. Kernerne er placeret i jord, og der er ingen kerner placeret i lommer med snittet halm som kan hæmme fremspiringen. Desuden er planterne ikke så udsatte for en senere immobilisering af kvælstof, som giver gule planter. Halmresterne er blandet op i et forbedret jord/halm forhold.
thorit-07-i.JPG (21627 bytes) En mere krævende situation. Marken var udlagt med strandsvingel i vårbyg. Udlægget var kraftigt og veletableret, men desværre var der også store områder med meget enårigt rapgræs. Jeg valgte at undlade at bruge værdifuldt tribunil til at rydde op i marken, og i stedet kassere udlægget og så hvede.

Marken er sprøjtet med glyphosat, men det har endnu ikke visnet afgrøden. Der er derfor relativt meget materiale at indarbejde, men alligevel kunne der fremstilles et hæderligt såbed i en enkelt overkørsel. Der blev sået lige efter.

thorit-08-i.JPG (22003 bytes) Her ses arbejdet i et andet perspektiv.
Fotos af markernes udvikling i efteråret kommer senere.

Ellers må jeg konstatere, at harven kræver meget trækkraft og løfteevne. Den er meget lang, og pakvalsen hænger langt ude.

Den er helt sikkert billigere i sliddele end Smaragdharven, fordi det hovedsageligt er spidser der slides. Ønsker man fuld gennemskæring køres med de korte vingeskær, men ved den sidste harvning inden såning afmonteres de typisk.